Arlanda ikväll

Ikväll ska jag äntligen ut till Arlanda igen. Hoppas det kommer några intressanta plan samt att de använder mina favoritlandningsbanor. Det var länge sen sist, men förhoppningsvis blir det några utflykter dit igen. Jag behöver ju fler bilder till min sida, annars riskerar jag att tappa plats 1 som fotograf med flest bilder på sidan.

Förra vecka var jag ute och försökte fota flygplan i Siljansnäs i Dalarna. Jag åkte två gånger till flygplatsen och lyckades fota 1 plan (SE-XUD). Planet på bilden nedan är en Van’s RV-6A.

Bilderna från Arlanda kommer förhoppningsvis upp på sidan imorgon. Tills dess får ni nöja er med bilderna från Silljansnäs!

Ny flygolycka – utanför Komorerna

Inatt vår tid hände det en til flygolycka. En Airbus A310-300 (reg 7O-ADJ), tillhörande flygbolaget Yemenia Air, flygnummer IY626, kraschade bara några minuter innan landningen i havet. Planet var på väg från San’a till Moroni. Ombord på planet fanns det 142 passagerare samt en besättning på 11 personer.

Även om många direkt tänker på AF447, då även det här planet var en Airbus, finns det nog så gott som inga liknande delar ombord på planet och orsaken till olyckan är antagligen ett helt annat problem. Första A310 levererades 1983 och sen sista år 2007. Under tiden byggdes det 255 flygplan av typen. Flygplanet som störtade byggdes enligt Airbus 1990 och användes av Yemenia Air sen år 1999.

SVD: Flyg störtade vid Komorerna

VG: Flyulykken i Indiahavet: – Minst tre omkomne funnet, Flyrester og 13 omkomne funnet i Tanzania

DN:  Flyg störtade vid Komorerna

DB: 158 personer savnet etter Airbus-ulykke

R24: Jemenittisk fly styrtet i havet ved Komorene

Mer information finns på avherald.com.

Enligt nya uppgifter ska minst ett barn ha överlevt olyckan. Detta ökar chansen att hitta fler personer som har överlevt kraschen.

DB: Barn funnet i live etter Airbus-ulykken

VG: Barn funnet i live etter flystyrt ved Komorene, Mirakelbarnet gir pårørende nytt håp, Mirakelbarnet var en 14 år gammel jente

US Airways – Tekniska problem vid landningen

En US Airways (flight US1241) Boeing 737-400 (reg N443US) fick under landningen tekniska problem med framhjulet. Hjulet vek sig vilket hade till följd att planet landade på näsan och landningsbanan fick stängas i 8 timmar för att bärga flygplanet. Inga personer ska ha skadads och piloterna lyckades hålla planet på landningsbanan.

Källa: avherald.com

Signaler från svarta lådan?

Enligt DN har den franska marinen har tagit emot signaler som kan komma från svarta lådan. Hoppas detta stämmer då tiden håller på att ta slut – svarta lådorna sänder bara ut en signal i 30 dagar, sen tar batterierna slut. Miniubåtar försöker just nu lokalisera signalernas källa.

Norska tidningen VG håller dock inte med och skriver att signalerna inte kommer från svarta lådorna. Norksa dagbladet är mera försktigt och skriver att de inte kan bekräfta att lådorna har funnits.

DN: Oklart om signaler från Air France-planets svarta lådor

VG: Air France styrten: Signalet ikke fra boksen

DB: Vi kan ikke bekrefte at de svarte boksene er funnet

Pilot avled under flygningen

Piloten av ett Continental Airlines plan avled under en flygning från Bryssel till New York. Flygplanet var av typen Boeing 777-200. Planet landade utan problem i New York. Andrepiloten landade flygplanet utan problem. Passagerarna informerades aldrig under flygningen, antagligen för att inte skapa panik ombord. Även om det ska finnas två piloter ombord är det inga problem alls att landa planet om man är ensam.

SVD: Pilot avled mitt under flygningen

VG: Flykaptein døde under flyturen

DN: Flygplanskapten avled under flygning

DB: Kaptein på passasjerfly døde bak spakene

AF447 kan ha sönderdelats i luften

Flera indicier tyder på att planet bröts sönder i stor höjd. Detta förklarar till exempel varför delarna är utsprid över ett stort område. Hittills har ett 50-tal vrakdelar hittats. De finns dock fortfarande flera olika teorier om vad som har hänt.

Innan svarta lådan är hittat blir det svårt att avgöra vad som orsakade olyckan.

SVD: Planet kan ha sönderdelats i luften

VG: Mistenker at Air France-flyet knakk i lufta

DB: Teori: AF447 brakk i to i 11 000 meters høyde

Norwegian inför avgift för kreditkortsbetalning

Norwegian har numera inför en avgift på 40 kronor när man betalar biljetten online.

I Sverige är det inte tillåten för butiker att ta ut en kortavgift, men flygbolag verkar få ta ut hur många avgifter de vill. Andra flygbolag som tar ut en sådan avgift är till exempel Ryanair. Jag tycker att det är dålig av flygbolagen att ta ut en sådan avgift, som är ren inkomst till dem eftersom avgiften antagligen är mycket högre än de faktiska kostnaderna.