SAS Boeing 737-800 – ”nödlandning” i Oslo

En SAS Boeing 737-800 (reg LN-RCN), flyg SK810 från London Heathrow till Oslo fick idag nödlanda på grund av att piloten fick en varning om ett punkterat noshjul på planet. Detta var dock en felindikation och planet landade helt problemfritt.

Bra att piloten tar varningen på allvar, vilket piloten självklart måste göra, men är det verkligen någonting som tidningar måste skriva om?

VG: Fly landet uten problemer på Gardermoen

DB: Dramatiske minutter på Gardermoen

En Germanwings Airbus A319-100 (reg D-AKNO) landade igår med öppna luckor för landsningsstället i Berlin Schönefeld. Flygplanet landade säkert i Berlin men fick bogseras bort från landningsplanet.

På bilden syns planet efter en perfekt landning i Stuttgart. Rätt kul målning, tycker jag. Lite anorlunda än de vanliga Germanwings flygplan.

avherald: Germanwings A319 at Berlin on Jul 16th 2009, open gear doors and tow

Endeavour framme vid ISS

Igår fredag kom Endeavour fram till den internationella rymdstationen, vilket betyder att det nu är 13 personer på ISS, fler än någonsin tidigare. Vidareutbyggnaden av ISS med den japanska forskningsmodulen kan därmed börja. Hoppas allt går bra! Inte mindre än 5 rymdpromenader är planerade och hela resan är planerad att ta 16 dagar.

VG: Romferje framme ved romstasjon

NASA stoppar nya uppskjutningar

NASA väljer att ställa in alla planerade uppskjutningar. Detta efter att delar lossnade från bränsletanken. Delarna bestog antagligen av isoleringsmaterial och det är inte klart varför delarna lossnade.

Huruvida space shutteln Endeavour är skadad eller inte vet man ännu inte. Innan dockningen vid den internationella rymdstationen ISS kommer besättningen på ISS inspektera Endeavour med hjälp av kamror. Endeavour kommer att rotera en gång kring sin egen axel så att besättningen på ISS har en chans att fota alla sidor av farkosten. Bilderna analyseras sedan för att upptäcka eventuella skador.

Nästa uppskjutning, STS-128, är planera den 18 augusti och det är oklart om utredningen av isoleringsmaterialet blir klart tills dess eller inte. Space shuttlen som kommer att användas är Discovery och svenska astronauten Christer Fuglesang kommer att vara ombord.

SVD: Nasa stoppar nya uppskjutningar

DB: Her blir romferja bombardert av skrot

Expressen: Fuglesangs rymdfärd ställs in

Splitter vid starten av Endeavour

Färjan ska vara så gott som oskadd, enligt NASA. Vid starten sltes det tydligen loss bitar från bränsletanken som ska ha träffad space shuttle Endeavour. Det är oklart vad det var för bitar, det kan till exempel ha varit is eller skum från tanken.

På fredag planeras Endeavour att docka med ISS, den internationella rymdstationen, som planeras vara färdigbyggd år 2010.

SVD: Splitter vid Endeavours rymdstart

Expressen: Splitter vid Endeavours rymdstart

Hollywood fixade månlandningen

NASA fick hjälp av Hollywood för att fixa till filmerna från månlandningen för 40 år sedan. Nej, det är inte som många tror att filmerna spelades in i ett studio nånstans i Hollywood. NASA fick nu, 40 år efter månlandningen, hjälp av Hollywood med att redigera och restaurera orginalfilmerna som togs på månen.

Hittills har 40 procent av filmerna restaurerats. De nya filmerna är mera detailjrika och mindre korniga, det vill säga mycket bättre kvalité.

Kul idé att fixa filmerna! Men en sak undrar jag ju… Filmerna ska vara mera detailjrika… Och varifrån kommer dessa detailjer? Med andra ord kommer filmerna inte återspegla hela verkligheten, vilket jag tycker är tråkigt.

Expressen: Tydligare steg på månen

Ryanair kritiserar LFV

Ryanair kritiserar luftfartsverkets priser för start och landning på deras flygplatser. Samtidigt meddelade Ryanair att de inte kommer starta nya flyglinjer från Sverige i år och att de inte ska lägga ner några heller. De flygplatser som Ryanair flyger till idag: Skavsta, Västerås, Göteborg City Airport och Växsjö ägs inte heller av LFV.

Samtidigt börjar Ryanair satsa på Norge med flera nya linjer.

Jag har de senaste åren flygit med Ryanair flera gånger och jag saknar inte fler avgånger från Sverige. Tvärt om försöker jag undvika Ryanair så gott det går. Varför ska man åka flygbuss samt flyga obekvämt i flera timmar när man kan resa billigare från Arlanda med andra flygbolag? Biljettpriset kanske är billigare, men räknar man in alla kostnader blir Ryanair minst lika dyr som övriga bolag.

SVD: Kritik mot Luftfartsverket från Ryanair

VG: Ryanair forsinket til egen pressekonferanse

Expressen: Ryanair: Inga nya linjer nästa år

And we have a liftoff

Klockan 00:03 idag lyfte space shuttlen Endeavour utan större problem efter flera tidigare försök. Senaste försöket, 2 dagar sen, avbröts på grund av dålig väder. Endeavour är nu på väg mot den internationella rymdstationen ISS. I space shutteln finns det en japansk modul som ska byggas på ISS, vilket också är huvudsyftet med denna mission, STS-127. Hoppas även den resterande delen av denna mission går lika bra!

DB: Letter Endeavour på rumpa nå?

T-3 Hours and Holding

Källa: NASA
Källa: NASA

Nästa starförsök om mindre än 6 timmar: klockan 00:03 Svensk tid är det dags! Tankningen är avslutat och den officiella nedräkningen är på 03:00:00 ”and holding”, vilket betyder att klockan inte fortsätter att räkna ner. Detta på grund av en planerad uppehåll i nedräkningen. Klockan 18:08 fortsätter den officiella nedräkningen men fler uppehåll är inplanerad under kvällen.