Nytt försök om mindre än 6 timmar!

Klockan 05:59 svensk tid är nästa är det tänkt att Discovery ska påbörja sin resa från Florida till den internationella rymdstationen ISS. Ventilen som krånglade vid tidigare startförsök verkar fungerar nu under tankningen. Nu behövs det bara bra väder för att få till en lyckad start. Slutgiltiga beslutet tas dock först bara några minuter innan starten.

Jag vill önska hela besättningen, både på marken, i Discovery och på ISS lycka till!

SVD: Nytt försök till start inlett för rymdfärjan

DN: ”Discovery” tankas – men ännu osäkert om start

DB: Fuglesang: – Ventilen gjorde som den skulle i dag!

Expressen: ”60 procents chans att det blir av”

Discovery startar tidigast på lördag morgon

Ikväll kom beskedet från NASA. De vill vänta lite till med uppskjutningen av rymdfärjan Discovery. Målsättningen är att starta kl 23:59 på fredag kväll, vilket är klockan 5:59 på lördag morgon, svensk tid. Anledning är att NASA vill testa ventilen lite mera. Är det fel på ventilen måste space shuttle Discovery tillbaka till verkstan, vilket tar tid. I så fall kommer den inte starta innan Oktober. Hela missionen STS-128 skulle då bli flera veckor försenad.

SVD: Fuglesangs rymfärd skjuts upp igen

DN: Fuglesang får vänta till lördag

Expressen: Fuglesangs rymdfärd skjuts upp igen

AB: Rymdfärden uppskjuten för tredje gången

DB: Det blir ingen start i dag heller

Svarta listan

Enligt allmänna reklamationsnämnden, ARN, har fler flygbolag hamnat på svarta listan. De flygbolag som finns på listan är:

 • Alitalia
 • Lufthansa
 • Ryanair
 • Spanair
 • Syrian Airlines
 • Viking Airlines
 • Aerolineas Argentinas
 • Air Baltic
 • Air France
 • TAM Brazilian Airlines

De sista tre på listan har är nya för i år. Anledningen att de blev svartlistad är att dessa företag tydligen inte följer EU-regler från 2005. Enligt dessa regler ska flygbolagen betala en kompensation om deras flyg blir inställda eller försenade. Detta gäller dock inte vid extraordinära händelser. Sådana händelser kan till exempel vara vädret eller oförutsedda tekniska fel.

Är inte tekniska fel alltid oförutsedda om flygbolaget tar väl hand om sina flygplan? Och hur ska ARN veta om ett tekniskt problem har varit oförutsebar eller inte? Verkar nästan som att ARN kan göra som de vill…

Att Ryanair däremot finns på listan förvånar mig inte alls. Ryanair skiter i vad passagerarna vill/behöver och ska bara maximera vinsten. Fastnar passagerarna någonstans är det passagerarnas problem. De borde finnas på en mörksvart lista!

SVD: Fler flygbolag hamnar på svarta listan, Flygbolagens tilläggskostnader upprör konsumenter

Discovery ska starta inom 24 timmar

NASA meddelade idag att de siktar på att få iväg space shuttel Discovery inom 24 timmar. Förnärvarande pratas det om kl 06:22 på fredag morgon, svensk tid. Enligt Christer Fuglesangs twitter klarade ventilen testen vilket betyder att Discovery är klar för start. Blir det fler tekniska fel kan resan skjutas upp i flera veckor, det pratas om Oktober…

SVD: Nasa siktar på start inom 24 timmar, Fuglesang fortsatt optimistisk

Startförsök #2 påbörjad

Både den stora tanken samt de två externa bärraketerna tömdes på bränsle efter beslutet att stoppa uppskjutet – nu har NASA påbörjad tankningen igen. Chansen för en till no-go är förnärvarande 30%, det vill säga 70% chans för en uppskjutning kl 07:10 imorgon svensk tid.

Återigen, lycka till!

SVD: Förberedelserna igång för ny uppskjutning

DN: Discovery tankas på nytt

Expressen: Så blir Fuglesangs vardag i rymden

DB: Vi har en solid sjanse i dag

Kom fram i tid eller få pengar tillbaka

Kom fram i tid eller få pengar tillbaka – detta är Air Baltic nya affärsmodell. Detta gäller dock inte alla passagerare, utan endast de som i förväg betalar för en punktlighetsgaranti. Denna garanti kostar 13€ per resa och pengar tillbaka för man om flyget är mer än 1 timme försenad. Pengarna får man i form av en gratisresa, med andra ord får man inga pengar tillbaka utan bara en flygresa till.

Räknar man dock lite snabbt på det hela lär Air Baltic tjäna bra med pengar på det hela. Säg att flygresan kostar 91€ och punktlighetsgarantin 13€. Med enkel matte kan man då räkna ut att man efter 7 resor har betalat för en till flygbiljett. Med andra ord måste mer än var sjunde flygresa vara mer än 1 timme försenad så att det ska löna sig för resenären. Enligt VG har är dock över 90% av alla flyg i tid. Ekonomiskt löner det sig alltså inte, men samtidigt sätter detta press på flygbolaget att satsa på punktligheten. Och just det kommer alla flygresenärer tjäna på.

Nya Bilder!

Airplanes.se finns det tyvärr massor flygbolag som det hittills bara finns en eller mycket få bilder på. Detta vill jag ändra på! Därför efterlyser jag bilder på till exempel följande flygbolag:

 • Aerolineas Argentinas
 • Aeromexico
 • AeroSvit
 • African International Airways
 • Air Afrique
 • Air Astana
 • Air China Cargo
 • Air Finland
 • Air Jamaica
 • Air Moldova

Har du bilder på dessa flygbolags flygplan och vill dela med dig? Tveka inte att ladda upp dem här! Även alla andra bilder är välkomna! Men kom ihåg att du bara få ladda upp dina egna bilder. Att ladda upp andras bilder strider mot upphovsrättslagen.

No-go for Discovery

11 minut innan starten var allt klart för start, men vädret verkar inte spelar med. Det blev en no-go, vilket betyder, än så länge ingen start. Nästa försök kommer att genomföras kl 07:10 imorgon, svensk tid. Jag önskar hela besättningen lycka till!

SVD: Bara 40 procents chans för avresa

DN: Vädret oroar in i det sista

DB: Dårlig vær ødela Fuglesangs romferd

Ny Teknik: Åskan stoppade Discovery

London får sin nionde flygplats

London har numera 9 stycken flygplatser, iaf om man kollar på namnet på flygplatsen. Det finns 9 stycken som har ordet ”London” i namnet:

 1. London Heathrow
 2. London Gatwick
 3. London Stansted
 4. London Luton
 5. London City
 6. London Biggin Hill
 7. London Oxford
 8. London Southend
 9. London Ashford

Nyaste flygplatsen i listan är London Oxford, som nyss bytte namn från Oxford till London Oxford i hoppet om att öka antalet kunder. Idag landar det cirka 10 affärsflyg per dag på flygplatsen och målet är att öka till 15 per dag – en ökning på 50%. FLygplatsen ligger nästan 10 svenska mil, 95km, från staden London. Lite för långt borta för att kallas för London, tycker jag. Det kan jämföras med Stockholm Skavsta som ju egentligen ligger i Nyköping. Namnet på stora städer har dock blivit ett stort varumärke vilket är anledningen att döpa flygplatser efter större städer längre bort. Detta blir dock ofta missvisande då man inte längre kan lita på att flygplatsen verkligen ligger där man tror.

VG: London får sin niende flyplass