Singapore Airlines A380 fick motorproblem över Polen

En Airbus A380, reg 9V-SKJ, flyg SQ-333, fick vända över Polen och flyga tillbaka till Paris efter att en av motorerna fick stängas av. Planet landade i Paris ca 5 timmar efter starten. Någon fara för passagerarna var det aldrig. Flygplanet kan flyga med bara 3 motorer. Anledningen att man valde att flyga hela vägen tillbaka till Paris och inte landa vid en närmare flygplats är att de Singapore Airlines har egna mekaniker i Paris.

Egentligen är detta ingen stor nyhet alls, det händer ganska ofta varje vecka att ett flygplan vänder och flyger tillbaka pga tekniska problem.

avherald: http://avherald.com/h?article=4206a405&opt=0

Air France auktionerar ut biljetterna för första A380-flyget

Enligt Air France nyhetsbrev ska flygbolaget auktionera ut biljetterna till första två flygen med deras nya och första Airbus A380-800. Auktionen börjar den första Oktober. Air France kommer att börja flygningar med A380 den 20 November i år och sträckan blir Paris – New York.

Air France kommer att bli det fjärde flygbolag som får en A380. Den första var Singapore Airlines, följd av Emirates och Qantas. Det femte bolaget kommer vara tyska Lufthansa.

SAS plan fick vände efter starten i Düsseldorf

SAS Boeing 737-600
SAS Boeing 737-600

En Boeing 737-600, reg LN-RPB, flyg SK-1624, tillhörande flygbolaget SAS fick idag strax efter starten i Düsseldorf vändra på grund av ett problem med högra motorn. Motorn fick, enligt avherlad, stängas av på grund av överhettning. Planet vände och landade utan problem, dock med bara ena motorn, efter ca 30 minuter efter starten. Flygplanet var på väg från Düsseldorf till Stockholm Arlanda.

Planet på bilden är det drabbade. Bilden togs den 12/5-2009 på Arlanda.

Helikopter användes till rån

Ett värdedepå i Västberga rånades tidigt imorse med hjälp av en helikopter av typen Bell 206B JetRanger II. Helikoptern snoddes tidigare av Roslagens helikopterflyg i Norrtälje. Helikoptern har hittats vid Rönningesjön i Täby.

Enligt bilden i SVD handlar det sig om helikoptern med registreringen SE-HON.

SVD: Spektakulär helikopterkupp mot värdedepå, Vittne såg hela dramat – men inga poliser

DN: Värdedepå rånades med hjälp av helikopter

VG: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=590163, NÅ: Politiet skyter på mystisk kasse

DB: Helikopterranere sprengte seg inn i verditransportsentral

Oman Air fick sin första A330

Den 15 September fick Oman Air, enligt Airbus, sin första A330-200 som kommer att användas mellan Muscat, Oman, och London, Frankfurt, Paris samt flera städer i Asien. Oman Air kommer få 6 stycken A330 till under de kommande åren.

Vem kommer vara den första som lyckas fota detta plan samt laddar upp den på Airplanes.se? Jag hoppas på att få den nästa gång jag är i Frankfurt, men sannolikheten är ju tyvärr inte speciellt stort att den kommer just den dagen, men man vet ju aldrig.

Nödlanding i Stuttgart

Denna Fokker 100, tillhörande tyska flygbolaget Contact Air som flyger för Lufthansa fick idag nödlanda i Stuttgart (EDDS/STR). Anledning var att piloten inte lyckades fälla ut landningsstället. Stuttgarts flygplats var stängt i flera timmar efter landningen. Inga passagerare blev skadade.

Ombord på planet fanns även tyska politikern Franz Müntefering som var på väg från Berlin till en valkampanj i Stuttgart.

Flygplanet på bilden är det olycksdrabbade och togs förra året (Oktober 2008) av Alexander Beck i München (EDDM/MUC).

avherald: http://www.avherald.com/h?article=41fbf5b9&opt=0

DN: Tysk partiledare i dramatisk nödlandning

SVD: Partiledare i dramatisk nödlandning

VG: Tysk partileder i dramatisk nødlanding

AB: Partiledare i dramatisk nödlandning

Dyr kortbetalning hos Ryanair

Ja, Ryanair måste faktiskt ha den största avgiften på kortbetalning av alla flygbolag. I den senaste reklamkampanjen fanns det flygbiljetter för 55 sek inklusive alla avgifter. Detta är självklart otroligt billigt. Dock har man inte Ryanairs egna kreditkort blir det otroligt dyrt att betala för den billiga biljetten. Ryanair kräver nämligen samma belopp en gång till – som avgift för att få betala. Löjligt med en 100% prisökning på grund av kortbetalning!

Själv undviker jag Ryanair när det bara går, men den här gången köpte jag faktiskt en resa… Tur och retur till tyskland för 20€ är ändå egentligen för billigt.

Lufthansas första A380

Inte ofta jag länkar till en flygplansbild på en annan sida än min egen, www.airplanes.se, men nu har jag faktiskt inget val. Första bilden på Lufthansas nya A380-800 finns nu på Airlines.net. Förnärvarande har den fortfarande franska registreringen F-WWSH. I framtiden kommer den dock ha D-AIMA som regnummer. Längtar verkligen tills jag får se planet på riktigt!

Här finns bilden: http://www.airliners.net/photo/Untitled-(Lufthansa)/Airbus-A380-841/1575979/M/