Tredje dag, tredje flygplan

Idag, 27/7, var det dags för nästa incident. Även den här gången handlade det sig om en Airbus A330-300 som flög för Northwest Airlines / Delta Air Lines från Amsterdam till Detroit. Den här gången var det en passagerare som låste in sig på en toalett. Passageraren, en 30 årig nigerian, vägrade lämna toaletten och en verbal konflikt mellan passageraren och personalen uppstod.

Igår, 26/6,  fick en Airbus A330 tillhörande tyska flygbolaget Lufthansa nödlanda på Keflavik efter att personalen i Frankfurt upptäckte att det fanns en väska ombord vars ägare inte gick ombord planet. Även detta plan var på väg till Detroit. Efter två timmar på Island kunde planet fortsätta till Detroit.

Frågan är, vad händer imorgon?

SVD: Detroitflyg bad om nödhjälp

DN: Detroitflyg bad om nödhjälp

VG: Mann arrestert etter dobesøk på fly

Passagerare försökte spränga flygplan

Flygplanet, en Airbus A330-300 tillhörande amerikanska flygbolaget Delta Air Lines som flög för Northwest Airlines, var på väg att landa på Detroits flygplats, inkommande från Amsterdam, när en passagerare försökte tända på sprängmedel ombord. Ombord på planet fanns 278 passagerare. Enligt SVD övermannades mannen. Några passagerare, även gärningsmannen, fick mindre skador vid händelsen när mannen övermannades. Planet landade utan problem i Detroit. Enligt DN lyckades mannen spränga några smällare. Norska tidningen VG skriver dessutom att personen försökte spränga hela planet. Polisen tog mannen i Detroit samt undersöker planet närmare.

Jag frågar mig hur personen lyckades få sprängmedlet ombord på planet. Detta får inte hända men tydligen lyckades han.

Flygplanet på bilden är en Airbus A330-300 tillhörande Delta Air Lines som jag fotade i Detroit februari 2009. Planet är dock inte samma som det drabbade.

Uppdatering: Mannen kom tydligen från Lagos, Nigeria, via Amsterdam till Detroit, enligt en osäker källa. Detta kan betyda att han slapp säkerhetskontrollen i Amsterdam då han redan befann sig i den internationella delen efter ankomsten. Med andra ord var det antagligen säkerhetskontrollen i Nigeria som inte upptäckte sprängmedlet.

Läs även:

SVD: Flygpassagerare stoppade bombdåd, Skärpt säkerhet på flygningar till USA

DN: Flygpassagerare stoppade bombdåd, Skärpt säkerhet för USA-flyg

Expressen: Försökte spränga planet i luften

AB: Misstänkt al-Qaida-terrorist försökte spränga flygplan

Detroit Free Press: Feds: Terror foiled on flight to Detroit

VG: Passasjeren var ikke et veltrent al-Qaida-medlem

Flygolycka på Jamaica, American Airlines Boeing 737-800

En Boeing 737-800, reg N977AN, tillhörande amerikanska flygbolaget American Airlines förolyckade vid landningen i Kingston på Jamaica. Planet kom från Miami, Florida, flyg AA-331. Vid landningen kom planet av från landningsbanan och fick stora skador. Huvudlandningsstället kollapsade, högra motorn gick av samt planet delades tydligen i två delar. Passagerarna hade tur och alla klarade sig. Ännu mer tur hade de då planet blev liggade bara några få meter från havet.

Vad som orsakade olyckan är fortfarande okänt, men vädret var dålig och det regnade.

Planet på bilden är av samma typ som det olycksdrabbade.

SVD: 40 skadade i flygolycka på Jamaica

DN: 40 skadade i flygolycka på Jamaica

VG: Det oppsto panikk da flyet skled

40 skadade i flygolycka på Jamaica

Norwegian Boeing 737 evakuerades på Arlanda

En Boeing 737-300 tillhörande flygbolaget Norwegian Air Shuttle fick tidigare idag evakueras på Arlanda efter att en passagerare upptäckte att lågor slog ut ur ena motorn. Planet skulle ha flygit från Arlanda till Nice, flyg DY3855, med starttid klockan 08:10. Lågan slocknade efter att piloten stängde av motorn. Passagerarna evakuerades med hjälp av flygplanets rutschkanor. Vad som orsakade branden i motorn är oklart. Ett annat plan ska ta passagerarna till Nice ikväll.

SVD: Låga från flygmotor – 140 evakuerade

A6-EDC över Stockholm

Efter många veckor med dålig väder blev det lite sol idag. Dessutom hade jag lite tur och en av Emirates A380, A6-EDC, på väg från Dubai till Toronto, flygnummer UAE241, flög nästan rakt över mitt hus. Självklart var jag ute och fångade den på bild! Planet passerade Stockholm på FL340, med andra ord ca 10km uppe i luften.

Denna A380-861 med registreringen A6-EDC har serienummer MSN016 och var Emirates tredje A380.

Andra bilden är en Boeing 777-346/ER tillhörande japanska flygbolaget JAL, Japan Airlines. Detta plan var på väg från Tokyo till Paris, flyg JAL405, och passerade Stockholm på FL360.

Tredje bilden är en Boeing 747-400, registrering PH-BFW, som flyger för KLM. Planet var på väg från Beijing till Amsterdam, flyg KLM898.

Alla bilder är tagen med en Canon EOS400D samt ett EF 100-400 4,5-5,6L IS USM Objektiv.

SAS funderar på att ta bort Business Class

Enligt norska tidningen VG och danska tidningen Børsen funderar SAS att ta bort Business Class på sina Europeiska flygningar. Efterfrågan på business class biljetter har sjunkit på dessa linjer och det kanske inte längre är ekonomiskt att fortsätta sälja sådana biljetter. Ett beslut är inte tagen än och enligt SAS arbetar bolaget med ständiga förbättringar och det är för tidigt att säga om man ska ta bort business class eller inte. För SAS skulle det betyda att de i fortsättningen bara kommer att erbjuda två klasser inom Europa: Economy och Economy plus. Att ta bort business class på interkontinentala flyg är nog inget alternativ.

787 Dreamliner has landed!

klockan 01:33pm lokal time, 22:33 svensk tid landade nya Boeingplanet igen på Seattle’s Boeing Field efter att ha startat klockan 10:27am lokal tid, 20:27 svensk tid, från Paine Field i Everett, WA, USA . Planets fösta flyg tog därmed strax över tre timmar. Nu väntar en rad utvärderingar samt fler testflyg innan leveransen av första planet i slutet av nästa år.

SVD: Boeings nya Dreamliner ska testflygas idag

HD: Dreamliner upp i skyn

Boeing: Boeing 787 Dreamliner Completes First Flight

Norwegian fick böter

Enligt VG får Norwegian böter på 2000 britiska pund för varje passager som flyger till England utan giltig pass. Enligt flygbolaget är det dock flygplatsens fel om passagerarna inte har med sig ett giltigt pass då de måste kontrollera det. Flygplatsen, i detta fall Oslos flygplats, och polisen påstår dock att det är flygbolagets ansvar.

Vanligvis kontrolleras passet både vid incheckningen, i säkerhetskontollen och vid gaten. Att upptäcka pass som till exempel har gått ut är inte speciellt svårt, dock kan det självklart hända att en passagerare smiter igenom kontrollerna.

Flygplanet på bilden är en Boeing 737-800, tillhörande norska flygbolaget Norwegian Air Shuttle. Bilden är tagen sommaren 2009 på Arlanda.

Dreamliner klart för testflygningen

Idag klockan 19 svensk tid ska nya Boeing 787 Dreamliner lyfta för första gången, ungefär 2 och ett halvt år senare än planerad. Första planet ska levereras till japanska flygbolaget ANA i slutet av nästa år. Uppstår det mera problem med planet kommer leveransen ske ännu senare. Planet kommer lyfta från fabriken i Seattle, om vädret tillåter det.

Nya Boeing 787 ska kunna transportera cirka 250 personer och ska ersätta gamla Boeing 767.

SVD: Boeings nya Dreamliner ska testflygas idag