Bombhot tvingar PIA Boeing 777-200 landa på Arlanda

En PIA Pakistan International Airlines Boeing 777-200LR på väg från Toronto till Karachi, flyg PK-782, med 273 passagerare nödlandade på Stockholm Arlanda på lördagsmorgonen efter misstankar om sprängmedel ombord. Planet landade problemfritt på landningsbanan 19L och passagerarna evakuerades. En person ska ha gripits av den svenska polisen. Ingen bomb har dock hittats ombord på planet.

Den vanliga trafiken ska inte ha påverkats av nödlandningen.

SVD:  Misstänkt på planet gripen

DN: Bombhot tvingade ner plan på Arlanda

VG: Her pågripes den bombemistenkte

Wideroe de Havilland Dash 8-100, hård landning

En Wideroe de Havilland Dash 8-100, registrering LN-WIF, havererade tidigare idag vid landningen på Sandnessjøen flygplats. Det högra landningsstället kollapsade efter en hård landning, som kan beror på att flygplanet träffades av en stark vindstöt. Ombord på planet fanns 3 besättningsmedlemmar och 4 passagerare, inga kom till skada.

VG: Fly havarerte under landing, Jeg hørte et smell, og så flyet lande på buken

Lufthansas A380 i Nordeuropa

Om bara några minuter landar Lufthanas A380-800, som är på väg till Stockholm, i Köpenhamn. Planet som Lufthansa använder är D-AIMB med namnet München. Klockan 11:15 ska världens största flygplan för första gången landa på Arlanda. Klockan 12:45 fortsätter planet till Helsingfors och till slut Oslo, varifrån den flyger hem till Frankfurt igen. Enligt Swedavia kommer planet landa på banan 01L eller 19R. Riktningen beror på vindens riktning. För mer information om utsiktsplatser och vilka landningsbanan som används vid start och landning, kolla här. Som det ser ut kommer man garanterad kunna se planet från de stora glasfönstren vid Sky City mellan terminal 4 och 5.

Flygningen är både en reklamkampanj samt övningsflyg för Lufthansas piloter som övar på start och landningar för att få ännu mera erfaren.

Tyvärr kan jag själv inte vara med vid landningen, men skulle uppskatta om någon ville ladda upp några bilder från starten eller landningen på min sida, www.airplanes.se. Direktlänken till uppladningssidan finns här. Glöm i så fall inte att ange ditt namn, mail och eventuell egen hemsida, om du vill ha en länk till din sida. Som flygplats anger man ESSA, icao koden för Arlanda och flygplanets registrering är D-AIMB. Jag ser verkligen fram emot många bilder!

Bilder från Köpenhamn, icao kod EKCH, Helsingfors, icao kod EFHK,  och Oslo, icao kod ENGM, är självklart också mer än välkommen!

Klockan 10:17: Planet startade för några minuter sedan i Köpenhamn och är nu på väg till Stockholm, där den kommer landa enligt tidtabellen runt klockan 11:15.

Klockan 10:55: Planet har börjat inflygningen mot Stockholm och befinner sig just nu utanför Nynäshamn i en vänteslinga.

Klockan 11:15: Planet har landad på Arlanda, landningsbana 19R.

Klockan 12:55: Planet har startad från Arlanda och är nu på väg till Helsingfors som LH8942.

Klockan 16:20: Flygplanet passerar Stockholm för andra gången idag, den här gången dock betydligt högre, närmare sagt på 43000 ft, ca 13000 meter, och på väg från Helsingfors till Oslo.

Artiklar:
Ny Teknik: Molnig pr-resa för superjumbon

Svenskt Flyg: Flygentusiaster och svensk flygindustri välkomnar Airbus A380 till Sverige på onsdag

SVD: Airbus A380 besökte Arlanda, Superjumbon besökte Arlanda

Aftonbladet: Här landar jättejumbon i Sverige

DN: Jätteplan drog jättepublik

EFHK