Skymark Airlines beställer Airbus A380

Det japanska flygbolaget Skymark Airlines har beställt 4 stycken Airbus A380 med leverans med planerad leverans under 2014. Flygbolaget ska utmana priserna med målet att halvera kostnaderna för resor mellan Europa och Japan, skriver E24. I början ska de flyga mellan Tokyo och London men det finns planer på att även flyga mellan Tokyo och Frankfurt.

Enligt Airbus är Skymark Airlines därmed det första japanska flygbolag som beställer några Airbus A380 och en helt ny kund till Airbus. Totalt har Airbus nu fått beställningar på 234 stycken A380 av 17 olika kunder.

Vilka motorer som kommer användas är inte bestämt än. Med tanke på Qantas motorproblem blir det intressant att se vad Skymark Airlines kommer att välja.

Boeing 787 Dreamliner tvingades nödlanda

En Boeing 787 Dreamliner fick idag nödlanda i Laredo Texas sedan en brand inträffade ombord på flygplanet under en testflygning. Kabinen ska ha fyllts med rök.

Tills orsaken till branden har hittats kommer Boeing ställa in alla testflygningar. Första planet skulle ha levererats 2008 och efter denna incident lär först leveransen bli ännu senare.

SVD: Brand i Boeingplan stoppar testflyg

DN: Brand i Boeingplan stoppar testflyg

Flygkrasch i Kuba

En ATR 72-212 tillhörande det kubanska flygbolaget Aero Caribbean kraschade igår ca 30 mil öster om Havanna. Flygplanet var på väg från Santiago till Havanna, flyg 7L-883. Vädret ska ha varit mycket dåligt och Cuban Airlines hade alla flyg till östra Kuba inställt. Ombord på planet fanns 61 passagerare och 7 besättningsmedlemmar. Ingen ska ha överlevt olyckan.

ATR-72 är ett tvåmotorigt turbopropflygplan som byggs av ATR, en italiensk-fransk flygplanstillverkare av propellerplan. Flygplanstypen flög första gången 1988.

SVD: Flygkrasch i Kuba – 68 ombord

DN: Flygkrasch i Kuba

VG: 68 omkom i flystyrt på Cuba

Qantas A380 fick nödlanda i Singapore

En Qantas A380-841, reg VH-OQA, fick tidigare idag nödlanda i Singapore på grund av ett motorfel. Motor #2 började bara några minuter efter starten brinna varpå motorn stängdes av och planet landade säkert på Singapores flygplats. Delar av flygplanets motor har tydligen hittats i närheten av flygplatsen. Vad som orsakade motorfelet är ännu inte känt.

SVD: Qantas ställer in efter nödlandning

DN: Världens största plan tappade delar av motor

VG: Flydeler traff skole etter dramatisk nestenulykke, Det var et stort hull gjennom vingen