Pilot insjuknade på plan till Arlanda

Piloten av en Norwegian Air Shuttle Boeing 737-800, LN-NOW, insjuknade idag ca 30 minuter innan landningen på Arlanda. Planet var på väg från Budapest till Stockholm Arlanda, flyg DY4488, och det fanns cirka 100 personer ombord. Andrepiloten tog över planet och landade utan problem på Arlanda.

Incidenten visar tydligt hur viktig det är att det finns minst 2 piloter ombord samt hur galet Ryanairs förslag att ta bort andrepiloten är.

SVD: Larm från Arlanda när pilot blev sjuk

DN: Pilot insjuknade på plan till Arlanda

Flygolycka i Iran

En Iran Air Boeing 727-200, registrering EP-IRP, kraschade igår strax innan landningen Uromiyeh’s Urmia Airport. Vädret ska ha varit dimma och snöfall. Ombord på planet ska det ha funnits 93 passagerare och 12 besättningsmedlemmar. Minst 77 personer ska ha omkommit när flygplanet kraschade cirka 8nm sydost om flygplatsen. Planet var på väg från Teheran, flyg IR277.

SVD: Dödstal stiger för flygolycka i Iran, Iranskt plan störtade i oväder

VG: 77 drept da Passasjerfly styrtet i Iran

Kapningsförsök på plan från Oslo

En Turkish Airlines Boeing 737-800, registrering TC-JGZ, har igår utsatts för ett kapningsförsök. Planet var på väg från Oslo till Istanbul, flyg TK1854, cirka 50 minuter innan landningen, när en passagerare tog på sig en mask och hotade med att spränga planet i luften. Mannen försökte ta sig till till cockpit men några passagerare ska då ha övermannat mannen.

Efter landningen greps mannen och polisen undersökte planet. Inga spår av sprängmedel hittades. Mannen som är i 40 års ålder beskrivs beskrives som psykiskt instabil och har fört en lång kamp för uppehållstillstånd i Norge, men fått ständiga avslag.

SVD: Norsk kapare hade fått asylavslag

DN: Kapningsförsök på plan från Oslo

VG: Kapreren: Jeg gjorde ingenting, bror, er du sprø?

Kaffe kapade flygplan

Om man nu ska kalla det för kapning eller inte är en annan fråga. Hur som helst, det som hände var att en kaffekopp vältes ut över kommunikationspanelen som i sin tur skickade ut flera katastrofkoder , inklusive den för kapning av flygplanet.

United Airlines, en Boeing 777-200 med registrering N223UA, flyg UA940 var då på väg från Chicago till Frankfurt när detta hände inte långt efter att planet hade startad från Chicago O’Hare International Airport.

Planet dirigerades snabbt om till Toronto där den landade säkert utan några problem. Enligt SVD och DN är det för tidigt att kommentera vad som ledde till kaptenens beslut att vända, men jag tycker att piloten gjorde helt rätt. Kommunikationspanelen fungerade tydligen inte som den skulle och därmed var det rätt av piloten att ta beslutet att landa så fort som möjligt.

VG: Flyger sølte kaffe og utløste terroralarm

City Airline drabbas av tryckfall

En av City Airlines Embraer ERJ-145 drabbades idag under en flygning från Göteborg till Umeå, flyg CF92, av ett tryckfall och blev tvungen att sjunka från 11000 till 3000 meters höjd på bara 3 minuter. Detta medförde att flera av de 18 passagerare fick panik. Planet landade strax efter klockan 8 utan problem i Umeå där passagerarna omhändertogs av personalen.

Edit: Enligt City Airline berodde tryckfallet i kabinen på ett trasikt ventil.

SVD: Tryckfall orsakade panik, Problem med tryckfall tidigare, Fel på ventil orsakade störtdykning

DN: Mardröm när passagerarplan störtdök

VG: Fly falt 9000 meter på 2,5 minutter

Flygförbud för Tu-154 diskuteras

Efter flera olyckor med flygplan av Typen Tupolev Tu-154 diskuteras nu ett flygförbud för flygplanstypen tills orsaken av den senaste olyckan i Surgut är känt. Flygplanstypen tillverkas sen 1975 och används än i dag flitigt i till exempel Ryssland. Vid den senaste olyckan i Surgut omkom 3 personer och 40 skadades.

SVD: Flygplanstyp kan få flygförbud

DN: Krav på flygförbud för Tupolev

Flygolycka i Ryssland

En Kolavia Tupolev Tu-154, reg RA-85588, förolyckade tidigare idag i Surgut, Ryssland. Planet skulle a flygit från Surgut till Moskva, flyg 7K-348. Ombord på planet fanns 116 passagerare och 8 besättningsmedlemmar.

Planet var på väg till startbanan när ena motorn började brinna. Branden spred sig snabbt till kabinen. Även en explosion ska ha inträffad, dock efter evakueringen av flygplanet. Tre personer ska ha omkommit i olyckan. Varför ena motorn började brinna är oklart.

SVD: Tre döda i flygolycka i Ryssland

DN: Dramatisk flygolycka i Ryssland

VG: Russisk passasjerfly eksploderte

Finnair A320 säkerhetslandade i Hamburg

En Finnair Airbus A320-200, registrering OH-LXC, fick idag genomföra en säkerhetslandning i Hamburg Fühlsbuttel. Omborg på planet, som var på väg från Paris Charles de Gaulle till Helsingfors, flyg AY-872, fanns 100 passagerare. Flygplanet befann sig i närheten av Eindhoven när besättningen upptäckte en spricka i vindrutan och bestämde sig för att landa i Hamburg.

Ett annat plan ska ha skickats från Helsingfors för att hämta passagerarna i Hamburg.

SVD: Finnair-plan tvingades ner i Hamburg

DN: Finnair-plan tvingades ner i Hamburg

VG: Finnair-fly måtte nødlande i Hamburg