Ryanair vände efter start från Skavsta

En Ryanair Boeing 737-800, registrering EI-DAD, fick idag kort efter starten från Stockholm Skavsta vända tillbaka på grund av instrumentfel. Ombord på flyg FR9503 från Stockholm Skavsta till Paris-Beauvais fanns 173 passagerare. Planet landade efter några varv för att bränna bort bränsle säkert på Skavstas flygplats. Passagerarna togs ombord ett ersättningsflygplan, återigen självklart en Boeing 737-800 som lyfte från Skavsta 6 timmar senare.

SVD: Säkerhetslandade på Skavsta flygplats

Kapare ville flyga till Tripoli

En 48 årig man från Kazakstan övermannades av kabinpersonalen när han försökte kapa flyg AZ329 från Paris till Rom. Ombord på planet, en Airbus A321-100, registrering I-BIXA, fanns 131 passagerare.

Kaparen försökte tvinga planet att flyga till Tripoli i Libyen. Mannen, som sägs arbeta som rådgivare åt Kazakstans delegation vid FN-organet Unesco, med säte i Paris, överlämnades till polisen i Rom. Han har enligt italiensk polis inget brottsregister och ingen känd koppling till terrorister.

SVD: Kapare ville flyga till Tripoli

DN: Kapare ville flyga till Tripoli

VG: Ville kapre fly og tvinge det til Libya

Världens längsta non-stop flyg

Igår hade jag nöjet att fota en Singapore Airlines Airbus A340-500 som var på väg från Newark (EWR) till Singapore (SIN) när den flög rakt över Stockholm. Det speciella med just detta flyg är att det är världens längsta kommersiella non-stop flyg. Totala sträckan är 15345 km och det tar ca 18h 50min.

Världens bästa flygplatser

  1. Hong Kong International Airport
  2. Singapore Changi Airport
  3. Incheon International Airport
  4. Munich Airport
  5. Beijing Capital International Airport
  6. Amsterdam Schiphol Airport
  7. Zurich Airport
  8. Auckland International Airport
  9. Kuala Lumpur International Airport
  10. Copenhagen Airport

Enligt Skytrax är detta världens bästa flygplatser. Och kollar man på vilka flygplatser som är med ser det inte speciellt bra ut för de europeiska flygplatserna. Den första europeiska flygplatsen på listan är Münichen, följd av Amsterdam och Zürich på plats 6 och 7, Köpenhamn på 10e plats. De som leder stort över Europa är Asien. Hela Nordamerika saknas dock helt på listan, vilket inte är speciellt oväntad. Amerikanska flygplatser är ofta gamla, slitna och trånga. Sen så undrar jag, är Kastrup verkligen så bra? Tycker själv att det mera är en genomsnittlig flygplats.

SVD: Kastrup är bäst i norra Europa

Så ska Heathrow undvika snö och iskaos

Nu finns det en plan hur Heathrow airport i London ska undivka fler snö och iskaos de kommande vintrarna. Tanken är att marken under flygplanen ska värmas så att det aldrig blir is eller snö på flygplatsen. Denna teknik låter inte speciellt miljövänlig, men även här finns det en tänkbar lösning för flygplatsen. Sommarens värme ska nämligen lagras under marken för att sedan användas till att värma upp marken. Detta med hjälp av varm vatten som leds i ledningar under betongplattorna.

Spännande tanke och eftersom det nästan aldrig blir extrem kallt på vintern i London kan jag tänka mig att denna teknik kan fungera, i alla fall i början av vintern. För det lär krävas en hel del lagrad energi för att kunna värma upp flygplatsens enorma ytor. Man kan ju även tänka sig att lagra luftkonditionerings värme på detta sätt för att sedan på vintern värma upp både fastigheter och marken.

Tekniken utvärderas just nu och det är spännande att se vad de kommer fram till. Även på andra flygplatser skulle det kunna vara intressant att utvärdera möjligheten att värma upp åtminstonde landningsbanorna för att slippa röja snön. På stora flygplatser finns det oftast mycket begränsad med tid att röja snön emellan flygplanens landningar och starter, vilket orsakar stora förseningar i riktig vinterväder. 

SVD: Så ska Heathrow undvika nytt snökaos

Endeavours sista resa

Den 29/4-2011 ska  space shuttlen Endouvour för sista gången bli uppskyten till rymden, 30 år efter att första space shuttlen, Columbia, sköts upp. Endeavour användes för första gången 1992 och detta kommer vara rymdfärjans 25 resa. Syftet med resan, STS-134, är att leverera Alpha Magnetic Spectrometer till rymdstationen ISS. Endeavour beräknas landa på jorden den 13/5-2011.

SVD: Endeavours sista färd 29 april

EU uppdaterar svarta listan

Nu när EU uppdaterar den svarta lista över flygbolag riskerar 3 stycken europeiska flygbolag att svartlistas om de inte tar hand om sina säkerhetsproblem: BinAir, ACH Hamburg och Flightline. Dessutom hamnar samtliga flygbolag från Moçambique på den svarta listan och Air Madagaskar förbjuds att använda två av sina Boeing 767. Se hela pressmeddelandet här.

SVD: Flygbolag riskerar svartlistning

DN: Två tyska och ett spanskt flygbolag pekas ut