En översikt över Dreamliners problem

United Airlines Boeing 787-8 Dreamliner i HoustonDet snackas mycket om nya Boeing 787 Dreamliner och dess problem, men vad har egentligen hänt? Jag ska försöka sammanställa incidenterna med planet. Dock kan jag inte lämna några garantier att listan är fullständig och komplett.

 • 10 November 2010: Ett testplan tvingas nödlanda i Texas under en testflygning på grund av rök i kabinen. Flera instrument slutade fungera vilket tvingade piloterna till nödlandningen.
 • 31 Juli 2011: Ännu ett testplan tvingades nödlanda på grund av en defekt sensor. Planet tvingades vände några minuter efter starten från Everett.
 • 7 Januari 2013: Ett batteri exploderar ombord en Dreamliner tillhörande Japan Airlines på flygplatsen i Boston. Branden kunde snabbt släckas och inga personer kom till skada. Ombord på planet fanns dock bara en mekaniker.
 • 8 Januari 2013: Ännu en Japan Airlines Dreamliner får problem i Boston. På grund av ett läckage vid en av bränsletankarna tvingas piloterna avbryta starten. Med några timmar försening kan sedan planet flyga till Tokyo.
 • 9 Januari 2013: En All Nippon Airlines (ANA) Dreamliner tvingas stannar på marken på grund av ett problem med en av styrdatorerna till bromsarna.
 • 11 Januari 2013: Två stycken Dreamliner får problem. Den ena får en spricka i en av cockpit-rutorna, den andra problem med ett oljeläckage.
 • 16 Januari 2013: En ANA Dreamliner nödlandar på grund av rök i kabinen. Orsaken till rökutvecklingen var ett defekt batteri. Både ANA och Japan Airlines bestämmer att tillsvidare stoppa alla flygningar av flygplanstypen. 24 flygplan påverkas av beslutet. Kort efter förbjuder FAA alla flygningar med Dreamlinern, som får flygförbud runt nästan hela jorden. Först den 25 April får planet återigen användas i kommersiell trafik.
 • 12 Juli 2013: En Ethiopian Airlines Dreamliner börjar brinna på marken på London Heathrow. Orsaken till branden är ännu oklart.

På bilden syns en av United Airlines strandade Dreamliner i Houston, Texas. Bilden är tagen 1 Februari 2013, det vill säga under flygförbudet.

Idag används Boeing 787-8 Dreamliner av följande flygbolag:

 1. ANA All Nippon Airlines (20)
 2. Japan Airlines (9)
 3. Air India (7)
 4. United Airlines (6)
 5. Qatar Airways (6)
 6. Ethiopian Airlines (4)
 7. Polskie Linie Lotnicze, LOT (4)
 8. LAN Airways (3)
 9. Thomson Airways (3)
 10. British Airways (2)
 11. China Southern Airlines (1)
 12. ILFC (1)

Siffran i parentesen är antalet flygplan bolaget har. Totalt har 66 stycken plan levererats.