Passagerare försökte spränga flygplan

Flygplanet, en Airbus A330-300 tillhörande amerikanska flygbolaget Delta Air Lines som flög för Northwest Airlines, var på väg att landa på Detroits flygplats, inkommande från Amsterdam, när en passagerare försökte tända på sprängmedel ombord. Ombord på planet fanns 278 passagerare. Enligt SVD övermannades mannen. Några passagerare, även gärningsmannen, fick mindre skador vid händelsen när mannen övermannades. Planet landade utan problem i Detroit. Enligt DN lyckades mannen spränga några smällare. Norska tidningen VG skriver dessutom att personen försökte spränga hela planet. Polisen tog mannen i Detroit samt undersöker planet närmare.

Jag frågar mig hur personen lyckades få sprängmedlet ombord på planet. Detta får inte hända men tydligen lyckades han.

Flygplanet på bilden är en Airbus A330-300 tillhörande Delta Air Lines som jag fotade i Detroit februari 2009. Planet är dock inte samma som det drabbade.

Uppdatering: Mannen kom tydligen från Lagos, Nigeria, via Amsterdam till Detroit, enligt en osäker källa. Detta kan betyda att han slapp säkerhetskontrollen i Amsterdam då han redan befann sig i den internationella delen efter ankomsten. Med andra ord var det antagligen säkerhetskontrollen i Nigeria som inte upptäckte sprängmedlet.

Läs även:

SVD: Flygpassagerare stoppade bombdåd, Skärpt säkerhet på flygningar till USA

DN: Flygpassagerare stoppade bombdåd, Skärpt säkerhet för USA-flyg

Expressen: Försökte spränga planet i luften

AB: Misstänkt al-Qaida-terrorist försökte spränga flygplan

Detroit Free Press: Feds: Terror foiled on flight to Detroit

VG: Passasjeren var ikke et veltrent al-Qaida-medlem

7 reaktioner till “Passagerare försökte spränga flygplan”

 1. Ja, hur fan lyckades han smuggla ombord fyrverkeri på ett flygplan när jag inte ens kan ta med mig en flaska vatten?

 2. Konstigt att detta inte hänt tidigare. Det behövs inte smugglas ombord några fyrverkerier eller annat explosivt material. Om mannens kläder var nitrerade, t.ex. hans skjorta, så räcker det för en explosiv brand. En regelrätt explosion kan det bara bli om det nitrerade tyget pressas ihop i en tät behållare och sedan antändes.
  En nitrerad skjorta = bomullskrut….

 3. De kommer att hitta på olika sätt för att kunna utgöra hot mot vad de kallar ”de otrogna”. Denna hatiska självdestruktiva beteendet borde kunna få stopp på om alla makthavare som är emot all form av terrorism på ett eller annat sätt. De är ganska skrämmande att det kan finns så kallade utbytesstudenter eller masterstudenter var yttersta syfte är att skada andra människor. Borde inte de övriga studenter väcka misstanke för att de har ett synsätt som borde väcka misstanke i ett sekularisat samhälle som Sverige, USA eller Sverige!

  JAg ställer samma fråga som Oliver!

 4. @Maria
  Jag håller med, det är så äckligt med dessa extremkatoliker från Nordirland som bombar protestanter, och extrembasker som bombar spanjorer. Basker och katoliker är nog bland de värsta som finns, de föds till terrorister, det är något i deras tankesätt, de kan inte hjälpa det.

 5. Passagerare som kommer från Nigera in i EU och ska flyga vidare måste ALLTID genomgå en ny säkerhetskontroll tack vare andra säkerhetsrutiner inom europeiska unionen. Det är bara om man transfererar inom EU som man slipper genomgå ytterligare kontroller.

  Sedan finns det flygplatser som är byggda enligt äldre rutiner och där man ändå måste genomgå ny kontroll tack vare hur dom är utformade. Exempelvis Arlanda har det så att om du kommer från Amsterdam och ska vidare inrikes så behöver du byta terminal och där har du ännu en kontroll.

  Så det var på Schiphol som mannen lyckades ta med sig ”fyrverkerierna” eller vad det nu var. Givetvis hade även kontrollen i Lagos missat detta.

 6. Hej! Det här bevisar bara att ”kriget mot terrorism” är befogat och att det behöver trappas upp.

  Kanske är enda vägen för att stoppa den här typen av terrorhandlingar att helt enkelt göra något åt grundorsakerna tlll att människor söker sig till dessa grupper. Det finns ibland sociala, ekonomiska eller andra förklaringar. Forskaren Tore Björgö har skrivit mycket om det här då han är specialist på det här med problemet med politiskt och religiöst våld. Hans bok Root Causes of Terrorism: Myths, Reality and Ways Forward , ger en del förklaringar som kan vara en bra början till att förstå det här problemet. Han har också skrivit om hur man kan hjälpa människor att ta steget bort från extremism och politisk våld, nämligen: Leaving Terrorism Behind.

  Så det finns mycket att göra för att försöka förhindra att fler går den här vägen och blir extremister. Så krig är fel väg, utan det handlar mycket om ekonomi, sociala faktorer, utbildning m.m.

  Mvh

  Mikael

 7. Till Mikael,

  ”ekonomi, sociala faktorer, utbildning m.m.”

  denna mannen var eller är eknomiskt rik, utbildning i england på universitetsnivå och London är en stor stad allstå kan det inte vara svårt att hitta kompisar dvs socilt umgänge.

  Men mannen kom från en del av världen där det finns muslimer alltså kan han ha mött extrema islamister därmed började han få livsfarliga tankar och handlingar. Att vara muslim kan anses vara en risk faktor i sig i sammanhanget.

Kommentarer inaktiverade.