Så luras du!

SVD skriver idag om hur bland annat lågprisflygbolagen förösker lura dig på Pengar, eller i alla fall försökar döja det slutgiltiga priset i deras reklamkampanjer. Oftast tillkommer det skyhöga avgifter vilket medför att biljetten kan blir flera 100% dyrare än priset i reklamen.

Till exempel Ryanair har ofta biljetter från 1 sek. När jag nyss kollade upp ett flyg till Stansted fick jag fram: Biljettpris från 4 kronor. Och det är ju billigt, tills man ser alla dolda kostnader. Avgiften på online-incheckningen tillkommer med 55 kronor och skatter/avgifter med 247,20sek, totala avgifter blir då 302,20 sek, eller 75 gånger biljettpriset. Bra, fortfarande billig tänkte jag. På nästa sida får jag då upp: Total kostnad för flygresan: 306,20sek. Det borde vara det totala priset, tänkte jag. Glad över priset fortsätter jag min bokning. Och juste, jag ska ha med mig en väska… Och då tillkommer 165 kronor… Nu är jag redan uppe i 471,20 sek. Ganska dyrt för en väska, men OK, jag fortsätter med bokningen eftersom jag vill veta det slutgiltiga priset. Jag skipper dessutom 44 sek som avgift för att få vara en av de första som får gå på planet. Nästa val jag måste göra: Vill jag få en bokningsbekräftelse per SMS eller inte. Ryanair tar 11 sek för ett enda SMS… Jag med mitt privatabonemang betalar bara 4,45% för varje SMS som jag skickar, det vill säga jag kan skicka 22 SMS för samma pris… Dyrt! I alla fall, utan SMS-bekräftelse och utan priority-boarding är jag nu uppe i 471,20sek.

Men jag har fortfarande inte betalt för min resa. Och där kommer nästa kostnad: Ryanair tar 55 kronor för att jag ska kunna betala resan. Enda alternativet som är gratis är ett VISA Electron kort. Men det har jag inte. Och min resa blir direkt 55 kronor dyrare och kostar nu 526,20 kronor vilket är nästan 132 gånger dyrare än priset ”från 4 kronor” som jag fick upp i början.

En sammanfattning av kostnaderna:

  • 4,00 sek för flygbiljetten
  • 247,20 sek för skatter och avgifter
  • 55,00 sek för online-incheckningen
  • 165,00 sek för 1 väska, max 15kg
  • 55,00 sek kortavgift för att kunna betala

Funderar man lite över kostnaderna så undrar jag hur det kan kosta 55 sek att checka in online. Det man gör är att gå in på en hemsida och skriver ut biljetten hemma på den egna skrivaren. Det vill säga man betalar själv för utskriften, vilket också, beroende på skrivaren, kostar runt 1 krona.

165,00 sek för en väska, max 15kg, är också rätt mycket. Vad är det som kostar? Och varför bara 15kg? Vanliga flygbolag tillåter i alla fall mellan 20 och 23kg.

Kortavgiften är också skyhög. Det kostar Ryanair aldrig 55 kronor att ta betalt med kort. Och dessutom ska ju avgiften alla betalar för sitt VISA eller Mastercard täcka just kostnaden för att få betala med kortet. Skatter och avgifter är förhoppningsvis den kostnaden flygplatsen. Jag hoppas verkligen inte att Ryanair tar mer i skatter och avgifter än det kostar dem.

Ryanair flyger med en Boeing 737-800. Varje plan har 33 rader och varje rad 6 platser. Totalt får de alltså in 198 personer i planet. Första raden och kanske en till är vanligtvis spärrad, men säg att det får plats 190 personer. Och varje person måste betala 55sek i incheckningsavgift och 55sek i kortavgift, det vill säga Bara på de två avgifterna får de in 20900 sek. Med några antaganden samt lite fakta från internet kom jag fram att bränslekostnaden för samma resa blir ca 23500 kronor (2,1 liter/100 km/passagerare vid 190 passagerare och 1700km flygsträcka). Med andra ord, avgifterna för incheckningen, bagage och betalningen motsvarar den ungefära bränslekostnaden för resan. Varför inte kalla kostnaden för bränsleavgiften istället?

Dessutom måste jag tillägga att kortavgiften inte tas per betalning, utan per flygbiljett. Det vill säga det kostar lika mycket i kortavgift att betala för 2 biljetter på en gång som att betala för en biljett i taget. Hur motiveras detta?