Varför måste svarta lådan finnas ombord på planet?

Enligt SVD och DN skickade Air France planet 24 stycken automatiska felmeddelanden. Dessa felmeddelanden kan användas för att bekräfta eller förkasta olika teorier om olyckan. Svarta lådan, black box, ombord på planet sparar alla uppgifter samt piloternas samtal och är av stor hjälp för att hitta orsakan bakom olyckan. Det jag frågar mig, måste svarta lådan befinna sig ombord på flygplanet? Ja, det ska den vara men samtidigt skulle man kunna skicka ut samma information via satellit till till exempel flygbolaget. På det sättet skulle en kopia av svarta lådan finns i trygg förvar och det skulle inte länge vara lika viktig att hitta lådan. Med mer information om planet skulle det förmodligen inte bara vara lättare att hitta planet utan man skulle förmodligen också veta mera om varför olyckan hände. Tekniken som behövs finns redan idag.

4 reaktioner till “Varför måste svarta lådan finnas ombord på planet?”

 1. Det har visat sig att kostnaderna skulle bli mycket stora jämfört med den lilla nytta det skulle bidra med.

 2. Med tanke på antalet fligher i luften samtidigt tror jag inte att det finns tillräckligt med kapacitet/kanaler till satelliterna för att det skall vara genomförbart.

 3. Tja, jag själv pilot och måste säga att din idé inte är helt dum. Redan nu skickas viss information från vissa flygplan för att tekniker på destinationen ska ha bättre koll på vad som måste göras när flygplanet anländer. Det är inte alla flygplan som har den funktionen, bolaget där jag jobbar har t.ex inte det. Som jag förstår det är också rätt begränsad information som skickas. Men eftersom en lösning för att erbjuda passagerare internet ombord redan finns idag borde ju varken kostnader eller kapacitet vara ett problem om man skulle bygga ut detta. Installera internetanslutning till passagerarna, och låt flygplanet använda en del av den bandbredden till att skicka flygdata!

 4. För det första är det rätt stor mängd information som skall sparas. Med all den flygtrafik som är i luften idag blir det rätt mycket tjatter i den redan trånga etern då.

  För det andra är det information som kanske inte vem som helst skall ta del av.

  För det tredje så skulle det innebära *många* mottagarstationer för att få full täckning.

  För det fjärde, när saker och ting börjar gå åt skogen (det vill säga då den bäst behövs), då är det långt ifrån säkert att sändaren kommer att fungera.

  För det femte…

  …håller jag med om att man borde kunna ha parallella system. *Viss* data skickas omedelbart medan det mesta spelas in och sparas ombord.

Kommentarer inaktiverade.